loggaförslag_50x900_R49_G49_B49

Vägen till körkortet – Del 14: Motorvägen till körkortet

Promilleglasögon är väldigt roliga när man försöker balansera längs en linje. Men läxan de lär ut är lite allvarligare: don’t drink and drive. Promilleglasögon är väldigt roliga när man försöker balansera längs en linje. Men läxan de lär ut är lite allvarligare: don’t drink and drive.

Efter en veckas körning i stadstrafik börjar jag så smått närma mig slutet på resan genom utbildningskortets olika moment. Det markerar förstås bara början på nästa resa: nämligen den från att ha utfört momenten och förstått vad de går ut på, till att känna sig helt och hållet bekväm med dem i praktiken. Men idag gladde jag mig ändå över att äntligen få åka ut på den sista stora vägsorten som jag inte haft att göra med än: motorvägen.
 

Under övningskörningen har jag hittills mest tutat omkring inne i staden. Det har gått bra vissa dagar, och mindre bra andra dagar. Ibland har jag krypkört inne på parkeringar. Ibland har jag åkt ut på större landsvägar och känt att ”oj, hoppsan, nu går det undan!”. Men när jag parallellt med allt detta tänkt på den stundande motorvägen har jag ändå haft en känsla av att det är ”där det händer”. Det är motorvägen som man måste behärska för att verkligen kunna använda sig av bilen som det är tänkt. Det är den man måste kunna åka på för att ta sig dit man vill på ett smidigt sätt. Och det är tyvärr den som verkat så himla ogästvänlig och obarmhärtig innan man själv kört på den.
 
Här markeras plötsligt hastighetsbegränsningarna med tre siffror istället för två, folk kör om varandra för att hinna fram tio minuter tidigare och stora, mullrande långtradare passerar som enorma blåvalar på hjul vid ens sida.
 
Hur ska man våga sig på något sådant?
 
Man bara vågar.
 
Redan när jag fick testa att göra min första acceleration ut på en motorvägspåfart kände jag att det här var någonting annat än det jag sysslat med dittills. Jag – som hade stora problem med att våga komma upp i fart på småvägarna inne i staden senast förra veckan – skulle plötsligt fortsätta att gasa när jag kommit upp i 80 kilometer i timmen. Och fortsätta. Samt därefter fortsätta.
 
Det var en speciell känsla att till sist prova på det här med att åka i 100 kilometer i timmen på en enorm motorväg, och inte minst att känna att man ändå på något vis klarade av det. Det kändes stort och farligt men samtidigt ganska enkelt och, ja, säkert. Inga rivstarter och tvärnitar, inga märkliga korsningar och relativt få körfältbyten, inga snurriga cirkulationsplatser och inga krångliga svängningsregler. Man bara kör, och försöker att hålla fina avstånd.
 
Jag tror att jag kommer att gilla motorvägen på sikt.
 
När vi väl kommit av den var det dags att vända tillbaka till trafikskolan. En kvart efter lektionen väntade nämligen den tre timmar långa riskettan. Och så mycket får man ändå konstatera: den är obligatorisk av en anledning.
 
För mig som är lite äldre (nåja), och hunnit leva ett tag har riskerna med trafiken överlag känts ganska självklara. Att köra bil innebär ju att köra omkring i stora metallklumpar i farter som människor aldrig riktigt kan ha varit menade för. Det är väl klart att det är farligt. Men riskutbildningen var ändå ögonöppnande eftersom alla drabbande filmsekvenser, allt förnuftigt prat och all tydlig statistik kring detta med bilolyckor och deras orsaker hittade hem på ett annat sätt än när man bara diskuterar saken över en middag, eller funderar på det i förbifarten.
 
Det som verkligen fick mig att inse riskerna med att dricka alkohol innan man sätter sig för att köra bil hade dock inte med mina öppnade ögon att göra. Utan snarare med det ”ögonstängande” experiment vi fick chansen att testa genom så kallade promilleglasögon – ett slags skidglasögon där synfältet manipulerats så att man ser det man skulle se om man intagit en viss mängd alkohol.
 
Jag fick i uppdrag att gå längs med en linje, vilket väl funkade hyfsat när jag blundade och bara koncentrerade mig på att gå rakt. Men när jag testade att gå omkring inne i utbildningssalen var det bara ren och skär tur att jag inte föll pladask inför hela klassen. Så kraftigt påverkas man bara av själva synförändringen.
 
Så ta chansen att testa promilleglasögon om ni får den!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-